Wat is perfectie? Perfectie zit in al dat is..

Geschreven door Moniek Evertsen - 30 juni 2018

Onze kat Kiddy heeft voor verschuivingen in mijn bewustzijn gezorgd. Op zich niks nieuws, want dat is wat dieren doen. Maar hoe?

Op een ochtend deed ik hem naar binnen. Het komt vaker voor dat hij de nacht buiten is en dan binnen komt eten. Ik keek naar hem en besefte toen dat hij een heel groot deel van zijn staart miste. Op dat moment raakte het me enorm.

Voordat ik met hem naar de dierenarts ging, ben ik even rustig gaan zitten om met hem in contact te gaan. Ik wilde graag weten hoe hij erin stond. Wilde hij geopereerd worden, en ook wilde hij überhaupt blijven leven, die vraag kwam namelijk omhoog. Ja, hij wilde blijven leven en een operatie liever niet. Bij de dierenarts bleek een operatie (amputatie) echt nodig te zijn. En dat was dus mijn keuze, laten opereren, ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om hem te laten inslapen.

De operatie was goed gegaan en Kiddy mocht mee naar huis. ’s Avonds heb ik tijd gemaakt om te voelen wat me zo raakte bij deze gebeurtenis. Een oud stuk in mij was aangeraakt en het was tijd om dit los te laten. Dat was het eerste cadeau dat Kiddy mij gaf.

Het tweede cadeau had te maken met perfectie. Wanneer is iets perfect? Vaak zeggen we: als ik meer geld heb.., als mijn paard niet meer kreupel is..etc. Echter Kiddy gaf me aan dat alles op ieder moment perfect is! Hij heeft één oog, nu ook vrijwel geen staart meer, maar zielig of ongelukkig? Absoluut niet! Om gelukkig te zijn hoef je geen staart te hebben zei hij.

Hoe vaak kijken we niet naar onze dieren met de ogen van imperfectie? Zelfs als we iets zielig vinden voor ons dier, betekent dat vaak dat we iets niet goed of perfect vinden. De dieren nodigen ons uit om met de ogen van onze ziel naar hun te gaan kijken. En daarmee ook naar ons zelf. Iedere keer vertellen mijn dieren hoe perfect (en volledig) het allemaal is, op ieder moment, op iedere dag, wat er ook speelt en gebeurt. Als we dat durven te gaan zien, geven we ons, maar ook onze dieren een groot cadeau. Alles is goed zoals het is.

Met Kiddy gaat het heel erg goed. Ik geloof dat gebeurtenissen niet zo maar gebeuren. Kiddy heeft ons veel waardevolle boodschappen gegeven, maar ook zichzelf. Hij heeft (net als mij) een oud stuk losgelaten (zelfs letterlijk). Hij is vrolijker dan ooit en voelt energetisch lichter aan. Als dat geen onvoorwaardelijke liefde is..

Alles is al aanwezig..niets is incompleet of niet prefect..