Mooie momenten met mijn paarden

Geschreven door Moniek Evertsen - 22 april 2013

Het intense contact met je paard ervaren is vaak niet in te plannen. Bij mij en mij paarden gebeurt het meestal heel spontaan.

Maura en Fló
Vanochtend was ik de mest bij Maura en Fló uit de bak aan het halen. Bij deze werkzaamheden sta ik vaak op een automatische piloot. Nu kwam Maura meerdere malen op me af gelopen. Ik stopte met mijn werk en richtte mijn aandacht op mijn ademhaling. Zo hebben we een tijdje gestaan. Maura was helemaal ontspannen en ik voelde me meer bewust van mezelf. Fló kwam er ook bij staan. Het gevoel wat beide paarden me op dat moment gaven is eigenlijk onbeschrijfelijk. Zo waardevol.. En dit voorbeeld laat zo mooi zien hoe makkelijk het contact maken met je paard eigenlijk is.

Nienke
Ik had de bedoeling om met mijn paard Nienke wat in de bak te doen. Wat wist ik nog niet precies, dit kon loswerken zijn, grondwerkoefeningen, rechtrichtoefeningen etc. Nienke had er echter een ander idee over. Ze gaf duidelijk aan dat er iets anders nodig was. Ze gaf me het beeld van het krukje dat nog in de bak stond en dat ik zonder zadel en met alleen een halster kon gaan rijden. Mijn mind zei dat dat niet zo verstandig was.Nienke kan nog wel eens schrikken. Maar mijn gevoel was zo sterk dat ik gewoon op haar rug ben geklommen. We hebben stap, draf en zelfs galop gedaan. Wat was dat genieten. We voelden zo als een eenheid die samen aan het spelen en ontdekken waren..

Vicky
Vicky is nog niet zo heel erg lang bij mij. Ik heb in de beginperiode haar vooral laten wennen aan de nieuwe omgeving, de kudde en mij. Daarna zijn we begonnen met oefeningen op de grond, waaronder rechtrichten. Ik had de planning om haar als ik een keer les had, te gaan rijden. Maar het moment van "rijden" kwam eerder. Op een dag voelde ik dat het oké was om haar te zadelen en voor het eerst het contact met haar van bovenaf te ervaren. We zijn na die ene keer in de bak direct naar buiten gegaan. Zoveel vertrouwen was er van beide kanten. Ik kan hier zo van genieten..

Probeer je plannen los te laten en te voelen wat je wil doen als je bij je paard bent. Durf open te staan en te vertrouwen op jezelf!