Is het bij mij altijd rozengeur en maneschijn?

Geschreven door Moniek Evertsen - 03 augustus 2011

Misschien verwacht je bij iemand die veel voelt, weet en communiceert met dieren dat die geen problemen heeft met zijn dieren. Helaas moet ik je dan teleurstellen..
Ik weet niet hoe het bij anderen is, maar ook ik loop tegen bepaalde dingen aan.

Een mooi voorbeeld is dat ik pas van mijn haflinger Maura ben afgevallen. Dat was nogal pijnlijk kan ik je zeggen.
Wat gebeurde er? Je kunt er op verschillende manieren naar kijken. Ze is pas vier jaar, ben ik te snel gegaan? Deed ik wat verkeerd? Etc. Natuurlijk komen die vragen in mij op.
Toch kijk ik vooral naar het totale plaatje en wat het me brengt. Dat klinkt misschien raar, ik zal het uitleggen.
Maura is een hele gevoelige pony. Ze reageert sterk op hoe ik me voel en gedraag. Ze gaf me na de val aan dat ik emotioneel niet in balans was. Ik kon haar boodschap zeker plaatsen. De dag ervoor had ik een teleurstelling op persoonlijk vlak gehad. Ik dacht dat het me niet zo veel deed. Maura voelde en vertelde me door de val dat het toch anders was. Het was belangrijk om even rustig aan te doen en tijd voor mezelf te nemen. Door de val werd ik daar eigenlijk toe gedwongen.

Ik zie de meeste dingen niet als “problemen”, eerder als een mogelijkheid om meer te weten te komen over mezelf en mijn dieren.

Het blijft af en toe moeilijk met eigen dieren. Je bent er zo emotioneel bij betrokken, dat net het benodigde stukje helderheid kan ontbreken. Dan kan het fijn zijn om iemand advies te vragen die vanaf een afstand met je mee kijkt naar de situatie met jou en je dier. Dit is absoluut geen schande. Om te durven kijken naar jezelf en je open te stellen voor de boodschappen van je dier heb je veel moed nodig!